Skip to main content

Beddenbezetting en andere patiëntgerelateerde cijfers

Bezetting

Verpleegdagen per kenletter ZH

Met verpleegdagen in volledige hospitalisatie wordt een opnameperiode van ten minste één nacht (opname  voor middernacht en ontslag na 08.00 u. 's anderendaags) bedoeld. Verpleegdagen in dagverpleging worden aangerekend bij aanwezigheid in de dienst gedurende minstens 7 uren overdag. Verpleegdagen in nachtverpleging vergen behandeling onder rechtstreeks toezicht van de dienst op zijn minst van 19.00 u. tot 06.00 u. Voor elke kenletter wordt gestreefd naar een bezettingspercentage van minstens 80%. Na vermindering van het aantal verpleegdagen in 2015 was er in 2016 en 2017 telkens een toename van het aantal verpleegdagen. Het aantal verpleegdagen in A-dienst is gestegen. In T-dienst daarentegen daalde het aantal verpleegdagen in 2017.
 

Verpleegdagen per kenletter PVT

In 2017 was er een daling van het aantal verpleegdagen in het psychiatrisch verzorgingstehuis. Het aantal verpleegdagen van de mentaal gehandicapten daalde verder en ook de verpleegdagen van de forensische patiënten daalden in vergelijking met 2016. De verpleegdagen van de psychiatrische patiënten daarentegen zijn licht gestegen.
 

Gedwongen opnamen

Aantal gedwongen opnamen per jaar

Een gedwongen opname is een wettelijk opgelegde beschermingsmaatregel die gehanteerd wordt bij gebrek aan enige andere geschikte behandeling voor een geesteszieke indien zijn toestand zulks vereist, hetzij omdat hij zijn gezondheid en zijn veiligheid ernstig in gevaar brent, hetzij omdat hij een ernstige bedreiging vormt voor andermans leven of integriteit. De wet van 26-06-1990 (betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke) is in voege vanaf 1991. Bovenstaande tabel geeft een overzicht van het aantal gedwongen opnamen in OPZC Rekem over de periode 1991 tot 2017. Vanaf 2009 was er een sterke stijging van het aantal gedwongen opnamen. In 2014 steeg het aantal gedwongen opnamen tot 173. In 2017 registreerden we 133 gedwongen opnamen. Van de 133 gedwongen opnamen in 2017 gebeurden er : 108 (81,20%) via spoedprocedure, 23 (17,30%) via gewone procedure, 2 (1,50%) via overbrenging van een andere instelling. Van de 108 spoedprocedures werden er 42 (38,88%) ongegrond verklaard door de Vrederechter, 6 spoedprocedures (5,55%) werden tijdens observatieperiode beëindigd door de geneesheer-diensthoofd bevoegd om beschermingsmaatregelen te treffen. Van de 133 gedwongen opnamen in 2017 werden 70 (52,63%) beschermingsmaatregelen binnen de 40 dagen opgeheven. 9 (6,77%) patiënten werden onder gedwongen statuut overgebracht naar een andere instelling. Voor 54 (40,60%) procedures werd een periode van verder verblijf gevonnist.
 

Opname en ontslag

In- en uitstroom ZH

De medische opname is de rekeneenheid gebruikt binnen de registratie van de MPG (minimale psychiatrische gegevens).Eén medische opname kan verschillende administratieve opnamen bevatten. Het is de behandelende arts die bepaalt of een administratief ontslag ook een medisch ontslag is. Als bijvoorbeeld een patiënt naar een algemeen ziekenhuis wordt ontslagen is dit een administratief ontslag en tevens een medisch ontslag indien de behandelende arts dit beslist. Indien de patiënt langer dan dertig dagen wegblijft, is er altijd sprake van een medisch ontslag.
 

In- en uitstroom PVT

Het PVT  is meer een ‘woonvorm’, waardoor er minder in- en uitstroom is, in vergelijking met het PZ.
 

Diagnose

Hoofddiagnose ziekenhuis

In 2017 zagen we een lichte toename van patiënten opgenomen met een stemmingsstoornis. Het aantal opgenomen patiënten met schizofrenie daalde licht.
 

Hoofddiagnose PVT

Duur van het medisch verblijf

Duur medisch verblijf aanwezigen ziekenhuis

Er zijn nog altijd enkele patiënten die hier al meer dan tien jaar verblijven. De meerderheid van de aanwezige patiënten heeft een verblijfsduur tussen 3 en 12 maanden.
 

Duur medisch verblijf aanwezigen PVT

In 2017 zijn er minder patiënten ontslagen die langer dan 3 jaren op de PVT verbleven.