Skip to main content

Op de dag van het interview verjaart Vittorio. Reden voor een feestje. De kinderen, familie en vrienden komen op bezoek om hem te feliciteren. Hij geniet zichtbaar. Vittorio heeft zijn leven weer op de rails gekregen dankzij hulp van de mensen die samen met hem zijn verjaardag vieren, maar ook dankzij de zorg van het mobiele team van Noolim en niet te vergeten door zijn eigen kracht en doorzettingsvermogen. “Ik heb steeds geprobeerd om positief te blijven denken; blijven geloven dat er een uitkomst is,” vertelt Vittorio over hoe hij de weg naar herstel heeft bewandeld.

Vittorio heeft al vele jaren te maken met een psychische kwetsbaarheid. Hij is op verschillende manieren behandeld: opnames in het (psychiatrisch) ziekenhuis, dagbehandeling… Ongeveer vier jaar geleden ging hij door een diep dal. Vittorio kreeg een grote crisis en werd wederom opgenomen in OPZC Rekem. Hij verbleef er vier maanden. “Het was moeilijk. Maar ik heb gevochten om weer de draad op te pakken. Ik wilde het spoor vinden naar optimisme.” Hij werd daarbij onder andere geholpen door een kaart van KOPP, de organisatie voor ‘kinderen van ouders met psychische problemen’, die een plek op de spiegel had gekregen. KOPPop stond op de kaart. Een woord dat veel voor Vittorio betekende.

Na zijn opname volgde er dagbehandeling in OPZC Rekem. Toen was het tijd voor een volgende stap: begeleiding door het mobiele team van Noolim. Vittorio is er heel blij mee. Hij verheugt zich altijd op hun komst. Hulp thuis krijgen, betekent slapen in zijn eigen bed, zijn eigen dagindeling bepalen. Zijn kinderen en kleinkinderen bezoeken of gaan wandelen in de natuur. Maar ook dichten en rijmen doet hij graag. De dagelijkse beslommeringen zijn zijn grootste inspiratiebron.

Vittorio kan steeds terugvallen op twee vaste Noolimmedewerkers die hem regelmatig bezoeken. En als zijn toestand het vraagt, komen ze vaker. Ze helpen Vittorio ook bij het zoeken naar daginvulling. Zo gaat hij regelmatig naar de zorgboerderij Ommersteyn in Dilsen-Stokkem of naar het inloophuis in Bree of Ophoven. Maar bovenal vindt Vittorio het fijn dat hij thuis is. Hij heeft een netwerk om zich heen dat hem steunt en dat er is als het nodig is.