Skip to main content

Doctoraat dr. Inge Jeandarme

Projectcoördinator KeFor

Psychiater Dr. Inge Jeandarme is sinds 2009 bij OPZC Rekem werkzaam als projectcoördinator van het Kenniscentrum Forensisch Psychiatrische Zorg (KeFor). Dit centrum staat in voor het uitvoeren, initiëren en begeleiden van onderzoek binnen de diverse forensische (piloot)projecten in Vlaanderen en beantwoordt daarmee aan de vraag naar wetenschappelijke sturing en evaluatie van dit specifieke werkdomein.

 Doctoraatsthesis

Op woensdag 30 november 2016 verdedigde dr. Inge Jeandarme haar doctoraatsthesis getiteld: Medium Security Units: Recidivism and Risk Assessment. 
In deze thesis bestudeerde ze de recidive (kans op herval) en de risicofactoren tijdens en na de behandeling in de drie medium security eenheden in Vlaanderen. Hiervoor onderzocht ze bijna de gehele populatie geïnterneerden die in OPZC Rekem, Bierbeek en Zelzate behandeld werden tussen 2001-2010. Daarnaast werd ook gekeken hoe het risico beoordeeld werd in de dagelijkse klinische praktijk. Ze deed onderzoek naar het type profiel van de medium security patiënt, hoe vaak ze recidiveren en naar de toepasbaarheid van risicotaxatie instrumenten. Uit het onderzoek blijkt dat weinig geïnterneerden na een medium security behandeling opnieuw veroordeeld worden voor nieuwe feiten (dat wil zeggen slechts 12,5% recidive waaronder 7,4% geweldsrecidive). Het risico vermindert ook duidelijk wanneer de patiënt nog onder toezicht van de interneringsmaatregel staat. Uit de studie blijkt verder dat de betrouwbaarheid en de validiteit van algemeen gebruikte risicobeoordelingsinstrumenten in de praktijk ruim onder de verwachting ligt.

Klik hier voor de thesis

Klik hier voor de samenvattig van het doctoraat

dr. Inge Jeandarme aan het woord