Skip to main content

Beddenbezetting en andere patiëntgerelateerde cijfers

Bezetting

Verpleegdagen per kenletter ZH

Na vermindering van het aantal verpleegdagen in 2015 was er in 2016 een lichte toename van het aantal verpleegdagen. Het aantal verpleegdagen in T- en Tg-dienst is gestegen. In A-dienst daarentegen daalde het aantal verpleegdagen. In dagverpleging is de situatie omgekeerd: vermindering verpleegdagen in t-dag en lichte toename in a-dag.

Verpleegdagen per kenletter PVT

In 2016 was er een lichte daling van het aantal verpleegdagen van de mentaal gehandicapten en psychiatrische patiënten. Het aantal verpleegdagen van de forensische patiënten is opnieuw gestegen en zorgt voor een toename van het aantal verpleegdagen PVT.

Gedwongen opnamen

Aantal gedwongen opnamen per jaar

Een gedwongen opname is een wettelijk opgelegde beschermingsmaatregel die gehanteerd wordt bij gebrek aan enige andere geschikte behandeling t.a.v. een geesteszieke indien zijn toestand zulks vereist, hetzij omdat hij zijn gezondheid en zijn veiligheid ernstig in gevaar brengt, hetzij omdat hij een ernstige bedreiging vormt voor andermans leven of integriteit. De wet van 26.06.1990 (betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke) is in voege vanaf 1991. Bovenstaande tabel geeft een overzicht van het aantal gedwongen opnamen in OPZC Rekem over de periode 1991 tot 2016. Vanaf 2009 was er een sterke stijging van het aantal gedwongen opnamen. In 2014 steeg het aantal gedwongen opnamen tot 173. In 2016 registreerden we 131 gedwongen opnamen, het laagste aantal sedert 2010. Van de 131 gedwongen opnamen in 2016 gebeurden er: 109 (83,20%) via spoedprocedure, 14 (10,69%) via gewone procedure, 8 (6,11%) via overbrenging van een andere instelling. Van de 109 spoedprocedures werden er 46 (42,20%) ongegrond verklaard door de vrederechter, 5 spoedprocedures (4,58%) werden beëindigd door de geneesheer-diensthoofd bevoegd om beschermingsmaatregelen te treffen. Van de 131 gedwongen opnamen in 2016 werden 80 (61,07%) beschermingsmaatregelen binnen de 40 dagen opgeheven. 2 (1,53%) patiënten werden onder gedwongen statuut overgebracht naar een andere instelling. Voor 49 (37,40%) procedures werd een periode van verder verblijf gevonnist.

Opname en ontslag

In- en uitstroom ZH

De medische opname is de rekeneenheid gebruikt binnen de registratie van de MPG (minimale psychiatrische gegevens).Eén medische opname kan verschillende administratieve opnamen bevatten.Het is de behandelende arts die bepaalt of een administratief ontslag ook een medisch ontslag is. Als bijvoorbeeld een patiënt naar een algemeen ziekenhuis wordt ontslagen is dit een administratief ontslag en tevens een medisch ontslag, indien de behandelende arts dit beslist. Indien de patiënt langer dan dertig dagen wegblijft, is er altijd sprake van een medisch ontslag. Aanwezigen zijn alle personen die op 31.12.2016 in het ziekenhuis verblijven.

In- en uitstroom PVT

Het PVT  is meer een woonvorm, waardoor er minder in- en uitstroom is, in vergelijking met het ziekenhuis.

Diagnose

Hoofddiagnose ziekenhuis

Het laatste jaar werden er in het ZH terug meer patiënten met de hoofddiagnose schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen opgenomen en minder personen met stemmingsstoornissen.

Hoofddiagnose PVT

In 2016 zijn meer personen met een stoornis door middelen, opgenomen in PVT in vergelijking met voorgaande jaren.

Duur van het medisch verblijf

Duur medisch verblijf aanwezigen ziekenhuis

Er zijn in het ZH nog altijd enkele patiënten die hier al meer dan tien jaar verblijven.De meerderheid van de aanwezige patiënten heeft een verblijfsduur tussen 3 en 12 maanden.

Duur medisch verblijf aanwezigen PVT

Meer dan de helft (51%) van de bewoners verblijft langer dan 3 jaar in PVT.