Skip to main content

Dynamo herhaaltrainingen en zelfreflectiecampagne

Dynamo is een werkgroep binnen OPZC Rekem die staat voor DYNamisch Agressie en Moeilijk gedrag Opvangen.

Basisopleiding en herhaaltraining

Elke nieuwe medewerker binnen de zorg krijgt een basisopleiding van 2 dagen en elke zorgeenheid krijgt naargelang de behoefte een herhaaltraining op maat aangeboden. Het doel van de opleiding is het leggen van een basis om op een professionele en humane manier te handelen met  het complexe gegeven van agressie en dreigend gedrag. In 2016 vond een herhaaltraining voor Ouderenzorg A plaats.

Campagne Dynamo

In 2016 werd ook gestart met een zelfreflectiecampagne. Het doel hiervan is om medewerkers te laten ervaren en te laten stilstaan bij hetgeen agressie met henzelf en hun collega’s doet. En dit vervolgens bespreekbaar te maken.

De campagne werd opgebouwd in 2 stappen. Als trigger werden eind oktober 20 spiegels met een agressieve beeltenis opgehangen. Personen die in de spiegel keken, werden zo aangesproken stil te staan bij hun ervaring hierbij. Na een toelichting via een intern bericht, werd het spel Estimate gepromoot binnen alle teams. Dit werkt op basis van 5 thema’s: situaties, preventie, beleving, veiligheid en non-verbaal, met per thema vragen en afbeeldingen. Het doel is het juist inschatten van de antwoorden van de collega’s waardoor punten kunnen worden gescoord. De gemaakte keuzes worden telkens besproken, waardoor collega’s samen over deze thema’s spreken en elkaars interpretaties leren kennen.