Skip to main content

Digitaal medicatievoorschrift en implementatie medicatiebeheersysteem

In 2016 rolde OPZC Rekem een digitaal medicatiebeheer programma uit binnen het ziekenhuis. Het integratieproject werd aangestuurd en uitgevoerd door een projectteam. Iedere maand startte een nieuwe zorgeenheid met het softwareprogramma, dat vorm geeft aan het digitaal voorschrift, de distributie door de Apotheek, het stockbeheer binnen de zorgeenheden, de registratie van controles en de toedieningen. Het medicatiebeheersysteem biedt tevens een communicatiestroom aan om multidose medicatie te bestellen.

Dankzij het digitaal medicatiebeheer wordt ook een belangrijke stap gezet naar professionalisering van de zorg. Het voorkomen van medicatiefouten draagt bij aan patiëntveiligheid. Daarnaast biedt het programma ook mogelijkheden om het medicatieproces te optimaliseren tussen de zorgeenheden en de Apotheek. Om een goede afstemming te bekomen heeft het programma ook een link met de dienst Patiëntenadministratie en de dienst Facturatie.

In de loop van 2017 wordt het digitaal medicatiebeheersysteem geïntroduceerd in en verder uitgerold naar het psychiatrisch verzorgingstehuis.