Skip to main content

Introductie Bed-Op-Recept bij Acute Zorg 3

In 2016 werd een Bed-Op-Recept (BOR) regeling uitgewerkt voor Acute Zorg 3. Tot de doelgroep behoren volwassenen (18-65 jaar) met een borderline problematiek, die geregeld in crisis gaan. 

Preventie van verdere crisis en destructief gedrag

De BOR regeling is een kortdurende opname van maximaal 72 uur ter preventie van een verdere crisis en destructief gedrag. Deze is bedoeld voor patiënten die poliklinisch of ambulant in behandeling zijn en waarvoor het even teveel wordt. Op die manier kan de patiënt even afstand nemen van de situatie en zo een crisis voorkomen. 

De BOR opname is een van de mogelijke acties binnen het Crisis Preventie Plan (CPP). Indien gewenst kan de hulp van een verpleegkundige ingeroepen worden bij het toepassen van het CPP. De patiënt volgt geen vast therapieprogramma en wordt verondersteld om zelf invulling te geven aan de dag of aan te geven wat hij/zij nodig heeft.

De patiënt kan de BOR opname op eigen initiatief aanvragen, zonder tussenkomst van een behandelaar. Hierdoor krijgt hij of zij terug grip op de eigen situatie en kan dit een eerste grote stap zijn in de richting van herstel en het terugvinden van zelfvertrouwen.

BOR patiënt aan het woord