Skip to main content

AED’s en EHBO voor alle medewerkers

Bij OPZC Rekem loopt een project BLS (Basic Life Support) waarin alle personeelsleden binnen de 2 jaar opgeleid worden in het toedienen van basis medische zorgen bij mensen met levensbedreigende aandoeningen. Enerzijds is er de EHBO-opleiding waarin sinds de tweede helft van 2016 ook de werking met de AED-toestellen is geïntegreerd. Het totaalproject heeft als doel de patiënt- en medewerkersveiligheid in het zorgcentrum te verhogen.

EHBO

Via opleiding krijgen personeelsleden handvatten om in actie te komen indien iemand een circulatie- en/of ademhalingsstilstand krijgt. De vorming combineert traditionele lesmethoden met een simulatieoefening. Ieder personeelslid kan individueel de oefening doen en krijgt hiervan ook zijn score. In 2016 lag de focus op medewerkers binnen de zorg. In 2017 richt de opleiding zich op iedereen die nog niet aan bod kwam.

 

10 AED’s geïnstalleerd

Een AED toestel biedt een grote meerwaarde als eerste hulp bij personen met een hartaanval. Het is geschikt voor publiek gebruik en is risicovrij. Iedereen kan het toestel bedienen; zowel personeel, patiënten, bewoners als bezoekers… Een goed verstaanbare stem en beelden op het kleurenscherm geven de instructies aan de gebruiker.

Bij een hartaanval is het belangrijk om zo snel mogelijk de juiste gespecialiseerde hulp aan te bieden. Tijdens het wachten op de hulpdiensten, kan via een AED-toestel al een eerste hulp geboden worden. Dit verhoogt de overlevingskans aanzienlijk tot 25% t.o.v. 5 tot 10% zonder toestel.

Omdat de kans op overleving per minuut dat er geen AED -toestel is, daalt met 7 tot 10%, werden 10 toestellen aangekocht; 8 voor de campus van Rekem, 1 voor PVT Rado in Lanaken en 1 voor PVT Min in Antwerpen. Personeel, patiënten en bewoners van de 3 campussen kregen infosessies over het gebruik van het toestel.