Skip to main content

Op weg naar herstelgerichte zorg

OPZC Rekem wil ten aanzien van herstelgerichte zorg een prominente rol innemen. Herstelgericht werken vraagt ook een andere manier van werken. Om dit proces te begeleiden werd een herstelambassadeur aangesteld. 

De persoon als individu is het vertrekpunt

Binnen de huidige zorg wordt meestal gewerkt vanuit de klinische en forensische deskundigheid (klinisch herstel), training van vaardigheden (functioneel herstel) en resocialisatie/rehabilitatie trajecten (maatschappelijk herstel). Het persoonlijk herstel wordt hierbij vaak gezien als het resultaat van het hulpverleningstraject. 
De herstelvisie daarentegen vertrekt juist vanuit het persoonlijk herstel. Iedere persoon heeft de behoefte aan autonomie (zelfstandig keuzes kunnen maken), zich verbonden voelen (er mogen zijn, geborgenheid voelen) en dat er een beroep gedaan wordt op de aanwezige competenties. Om als individu te groeien is het belangrijk om aandacht te hebben voor hoop, inspraak, keuzes maken, zelfbeschikking, identiteit….

Herstellen doe je zelf maar niet alleen

Hoop en autonomie geven waarde en richting aan ieders leven. Voor personen met een psychische kwetsbaarheid is dat niet anders. Hoop wordt door iedere persoon anders ingevuld. Voor de één is dat genezing, voor de ander werk hebben, een eigen woonst hebben, zich veilig voelen en/of blijvend hulp krijgen, of net iemand zijn, iets kunnen en zelfstandigheid kunnen behouden.
Het herstelproces start dus vanuit de persoonlijke doelen en waarden van het individu, om zo aan klinisch, functioneel en maatschappelijk herstel te werken. Hoe beter het persoonlijk herstel lukt, hoe meer vat iemand heeft op zijn psychische kwetsbaarheid. Bovendien geeft de mate van persoonlijk herstel de beste kansen om effectief te zijn in het opnemen van maatschappelijke rollen. 

Herstelambassadeur aan het woord