Skip to main content

Fixatiearm beleid PVT MG – genomineerd als zorgverhaal van het jaar

Kandidaatstelling

Als deelnemer aan de Dag van de Zorg van 20.03.2016, diende OPZC Rekem 3 projecten in voor de wedstrijd zorgverhaal van het jaar, georganiseerd door het Rode Kruis. Het fixatiearm beleid van PVT MG werd hiervoor genomineerd en eindigde bij de top 3.

Genomineerd project

PVT MG huisvest 45 bewoners met een gemiddelde leeftijd van 68 jaar, waarbij de jongste 55 en de oudste 94 is. Het zijn allemaal personen met een verstandelijke beperking, waarbij een laag cognitief functioneren (verstandelijke leeftijd is te vergelijken met een ontwikkelingsleeftijd van 0-5 jaar) in combinatie met gedragsproblemen (verbale en fysieke agressie, zelfverwonding…) aanwezig is.

Binnen de visie van PVT MG staat het aanbieden van een thuissituatie centraal, waarbij een evenwicht gezocht wordt tussen het lichamelijk, psychisch en sociaal welbevinden van een bewoner en de veiligheid en de rust voor medebewoners en begeleiders.

Met deze uitgangspunten, de inzet en creativiteit van alle personeelsleden binnen PVT MG, de aanschaf van diverse hulpmiddelen (knie- en elleboogbeschermers, helmen, speciaal bed met wanden van plexiglas…), slaagt het team erin om het fixeren aanzienlijk af te bouwen.

OPZC Rekem - genomineerde zorgverhaal van het jaar