Skip to main content

Herstelgerichte zorg associëren we met begrippen zoals presentie, autonomie, eigen regie, empowerment,… Bovendien doet dit ons denken aan ervaringsdeskundigheid. Binnen herstelgerichte zorg kan de inzet van ervaringsdeskundigheid immers niet ontbreken.Ervaringsdeskundigen hebben ervaring over wat het betekent om psychische problemen te hebben. Ze hebben zicht op welke steun belangrijk is,  welke oplossingen en handvaten wel of niet werken. Ze beseffen welke gevolgen psychische problemen hebben voor hun zelfbeeld, welke vooroordelen er bij anderen zijn, welke impact deze op hun sociaal leven hebben. Ervaringsdeskundigen gebruiken hun eigen kennis en ervaringen. Werken met ervaringsdeskundigen kan een belangrijke meerwaarde hebben bij de behandeling. Ervaringsdeskundigen vervullen een brug-en tolkfunctie. Via de brugfunctie dichten ze de kloof tussen patiënten en hulpverleners, daar waar ze via de tolkfunctie het perspectief en de belevingswereld van de patiënt benoemen.

Ervaringsdeskundigen binnen Acute Zorg 2B
Omwille van het belang van samenwerking werd er op Acute Zorg 2B gestart met een groepje ervaringsdeskundigen. Het betreffen allemaal mensen die op Acute Zorg 2B het behandelprogramma hebben gevolgd. De ene persoon eenmalig, de andere persoon verschillende keren. Maar allen met als resultaat: een kwaliteitsvol nuchter leven. Bij de verhalen die ze vertellen wordt er sterk ingezet op het belang van nazorg en de verschillende mogelijkheden die hierin zijn. Bovendien leggen ze de klemtoon op het belang van nultolerantie. Want net door hun proces van vallen en opstaan zijn dit belangrijke zaken die ze ondervonden hebben.

Zij stimuleren en nodigen patiënten uit om eigen verantwoordelijkheid te nemen (niet in de zin van schuld geven, wel in de betekenis van keuze hebben). De ervaringsdeskundigen bevorderen herstel en empowerment, zowel voor zichzelf als bij de patiënt.  Ervaringsdeskundigen geven bijvoorbeeld zelf heel mooi aan dat ze van betekenis kunnen zijn voor lotgenoten ook hen verder helpt in hun herstelproces. Aan de andere kant is het ook aangenaam om te zien hoe patiënten aansluiting vinden bij de ervaringsdeskundigen. Iedere ervaringsdeskundige heeft zijn methodiek, zijn eigenheid, zijn uniekheid waardoor er voor elke patiënt een gevoel van herkenning ontstaat. Een gevoel van ‘Ik ben niet alleen met mijn probleem. Ik kan mijn probleem overwinnen.’ Een gevoel van verbondenheid en hoop wordt gecreëerd.

Ervaringsdeskundige Peter schreef een stuk hierover

De ervaring vanuit het team is dat wat de ervaringsdeskundigen zeggen veel krachtiger is dan wat de hulpverleners zeggen. Hun boodschap komt aan.