Skip to main content

Onze maatschappij verandert in snel tempo. Mensen worden mondiger en stellen zich kritischer op. Ook in de gezondheidszorg is een verschuiving merkbaar. De tijd dat patiënten lijdzaam de voorgeschreven behandeling ondergingen is voorbij. Patiënten gedragen zich steeds meer als een consument binnen de gezondheidsmarkt.

OPZC Rekem wil aan deze trend tegemoet komen en zet daarom sterk in op herstelgerichte zorg. Herstel is een persoonlijk en individueel proces waaraan de patiënt zelf richting geeft. Patiënten kijken met een andere bril naar de zorgverlening dan de hulpverlener. Zij beschikken namelijk over een specifieke ervaringsdeskundigheid. Door beroep te doen op deze kennis en ervaringen kunnen we de kwaliteit van zorg verhogen. De hulpverlener zal binnen het herstelproces eerder een ondersteunende rol opnemen. De relatie tussen de patiënt en de hulpverlener krijgt hierdoor een andere invulling. Om deze relatie opnieuw vorm te geven, werd binnen het cluster Ouderenzorg de werkgroep patiëntenparticipatie opgericht.

Patiëntenparticipatie wil echter niet zeggen dat de patiënt steeds de volledige verantwoordelijkheid over zijn behandeling moet opnemen. Elke patiënt en elke situatie zijn uniek. Het niveau van participatie dient daarom te worden aangepast aan de specifieke situatie waarin de patiënt zich bevindt. De werkgroep heeft daarom in eerste instantie een overzicht gemaakt van de verschillende niveaus van patiëntenparticipatie aan de hand van de participatieladder.

Daarnaast hebben zij de afdelingsregels onder de loep genomen. De naam afdelingsregels impliceert dat deze aan de patiënten worden opgelegd zonder dat er inspraak mogelijk is. Dit denkbeeld past echter niet binnen de herstelvisie. Om deze reden wordt er sinds enkele maanden gesproken over samenwerkingsafspraken. De nieuwe afspraken werden samen met de patiënten opgesteld. Leden van de werkgroep zijn met een voorstel naar de patiënten gegaan waarna deze de mogelijkheid kregen om feedback te geven. Aan de hand van deze feedback werden vervolgens de nieuwe afspraken opgesteld.