Skip to main content

De Bed-Op-Recept (BOR) regeling richt zich op volwassenen met een borderline problematiek die geregeld in crisis gaan. De BOR-regeling biedt de mogelijkheid tot een kortdurende opname ter preventie van een verdere crisis en destructief gedrag. Op basis van wetenschappelijk onderzoek en klinische ervaring wordt gesteld dat een langdurige opname over het algemeen niet aangewezen is bij deze populatie. Ze hebben meer baat bij een ambulante behandeling en een crisispreventieplan (CPP). De BOR-regeling is een onderdeel van hun CPP dat zij stapsgewijs kunnen overlopen als er een crisis dreigt. Het CPP bevat naast de BOR-regeling nog andere acties om een crisis te voorkomen.

Het doel is tweeledig.
Met de BOR-regeling is het de bedoeling dat er een crisis en destructief gedrag voorkomen wordt. Doordat een patiënt zijn CPP doorloopt, probeert hij stappen te ondernemen om een dreigende crisis te voorkomen. Als de stappen van zijn CPP echter niet resulteren in het gewenste effect, kan er overgegaan worden tot de stap waarbij een kortdurende opname aangeboden wordt. Met deze opname kunnen ze gedurende een korte tijd uit de ‘crisissituatie’ gaan. Anderzijds wordt door de BOR-regeling de autonomie en het zelfvertrouwen van de patiënt bevorderd. De patiënt heeft zelf de regie in handen of er al dan niet een opname plaatsvindt en wanneer deze plaatsvindt. De patiënt neemt zelf contact op met de afdeling een geeft aan dat er overgegaan wordt tot een opname.

De BOR-opname
Als een patiënt een BOR-regeling heeft (wordt voorafgaand afgesproken met het behandelend team) kan deze zich zelf aanbieden voor een BOR-opname. De BOR-opname vindt plaats op de (open) zorgeenheid van Acute zorg 3A. Een BOR-opname kan maximaal 72 uur duren, nadien volgt er altijd ontslag. De patiënt wordt verondersteld om zelf invulling te geven aan de dag of aan te geven dat hierbij hulp gewenst is.

Getuigenis van een patiënt

BOR in 2017

In 2017 werd er 11 keer gebruik gemaakt van een BOR-opname, door 7 verschillende personen. Er waren 36 mensen die een BOR-regeling hadden. Velen maken dus geen effectief gebruik van de mogelijkheid om in opname te komen, maar kunnen middels hun CPP dreigende crisissen onder controle krijgen. Het aantal incidenten met automutilatie of destructief gedrag is de laatste jaren spectaculair gedaald op onze afdeling (95% gedaald) sinds we mensen met een borderline-problematiek een zo kort mogelijke opname aanbieden.