Skip to main content

Psychiatrische zorg voor geïnterneerden is de dag van vandaag een alomtegenwoordig thema in de media. Onder druk van Europa – met als dieptepunt de vele veroordelingen van de Belgische staat door Europa aangaande de manier waarop België als land psychiatrische zorg voor geïnterneerden organiseert – investeren de federale en Vlaamse overheden sterk in forensische zorg.

In een nieuwe investeringsronde – het zogenaamde Masterplan Internering – wordt aandacht besteed aan forensisch psychiatrische zorg voor een aantal specifieke doelgroepen.  OPZC Rekem, als belangrijke forensische partner in het Vlaamse zorglandschap, participeert aan deze uitbreiding.

Als medium security voorziening stelt OPZC Rekem vanaf medio 2018 zijn deuren open voor geïnterneerden met een verstandelijke beperking. OPZC Rekem heeft hiervoor 20 bedden ingebracht. Binnen detentie blijft dit één van de grootste doelgroepen die verstoken blijft van de broodnodige zorg.

Bijkomend zal OPZC Rekem ook een ‘Time Out – functie’ uitbouwen. Time out moet onderscheiden worden van een psychiatrische crisis en doelt vooral op een tijdelijke onderbreking van het behandelprogramma met als doel de persoon van de geïnterneerde in zorg te houden en een terugverwijzing te vermijden. OPZC Rekem – in de vorm van 4 bedden - zal instaan voor de time out mogelijkheid binnen het Hof van Beroep Antwerpen – Limburg.