Skip to main content

In 2017 werd de samenwerking met de vzw Buddie Coaching opgezet. Reeds vanaf de eerste kennismaking werden de vertegenwoordigers van de vzw bijgestaan door Senna en Lewis, twee Australian Labradoodles. Deze honden werden speciaal opgeleid en opgevoed om een taak op te nemen als hulphond in een hulpverleningscontext. De voor- en nadelen van hondentherapie werden ernstig afgewogen. De ervaring op Ouderenzorg met Leidraad was al erg positief maar de eerste stapjes naar ‘canine assisted interventies’ voor de hele instelling, kunnen toch beschreven worden als ‘One small step for a dog, one big step for OPZC Rekem’.

Zeker belangrijk waren ook de positieve reacties en vragen van patiënten en bewoners. Voormalige hondeneigenaars waren onmiddellijk zeer enthousiast bij de gedachte van activiteiten of sessies met honden. Sinds september gaan er op 7 zorgeenheden op regelmatige basis sessies door met behulp van de honden. Deze hebben de vorm van wandelingen, knuffel-, spel- en groepssessies.

De ervaringen van collega’s, patiënten en bewoners hierover zijn unaniem positief. Door de samenwerking met dieren komen vaak capaciteiten terug  boven die zelfs familie kunnen verrassen. Wordt zeker vervolgd.